Cu toate că acel chestionar propus de noi nu a fost completat de multă lume, ne bucurăm că le-am fost de ajutor celor care au făcut-o, explicându-le, în cazul în care nu ştiau, anumite noţiuni legate de ecologie. De exemplu, multă lume e ales varianta incorectă la întrebarea "Ce este un acoperiş verde?", susţinând că este un acoperiş vopsit verde. Răspunsul cel mai simplu este că acest acoperiş nu este vopsit verde, ci acoperit de vegetaţie asemenea unei grădini. Mulţi oameni consideră că aceasta este o invenţie modernă, însă era folosit şi în trecut, fiind alcătuit din iarbă care avea ca scop izolarea acoperişului pentru a împiedica acumularea apelor sau infiltraţiile. Acum este considerat o alternativă pentru un mediu mai puţin poluant. Colegiul nostru a avut de ales între mai multe variante de înfrumuseţare a mediului înconjurător, însă cea a acoperişului verde a fost eliminată, deoarece structura acoperişului nu permite acest lucru. În primul rând, stratul de verdeaţa presupune existenţa unui strat foarte subţire de pământ sau a unui altfel de suport pe care să crească iarba. Greutatea acestuia poate varia de la 50 kg/mp până la 200-500 kg/mp în funcţie de grosimea stratului de sol. Aşa că echipa noastră s-a hotărât asupra grădinii verticale.
Grădinile verticale sunt după părerea multor persoane o metodă pentru a ne "ajuta" sau "înfrumuseţa" mediul înconjurător. Ce înseamnă de fapt o grădină verticală ? În urma chestionarului realizat în timpul vacanţei de iarnă, am observat că foarte multă lume a auzit sau chiar încercat această grădină. Ea are ca suport o structură verticală din metal, puc şi plasă. Plasa este un material textil obţinut din fire de lână sau alte tipuri de păr de animal. Acesta este foarte rezistent la coroziune şi permite o distribuire uniformă a apei. Pe acest material îşi dezvoltă plantele rădăcinile. O astfel de grădină este capabilă să îşi creeze propriul microclimat, menţinând umiditatea ridicată în imediata vecinătate. Un alt avantaj al acesteia, pe lângă uşoara montare şi aspectul ei, este că poate fi plantată şi în casă sau la birou, dar şi în spaţii publice cum ar fi şcolile. De asemenea, grădina verticală este o oportunitate absolut nouă şi foarte utilă pentru cei care au grădini mici. Amenajarea unei astfel de grădini poate oferi un peisaj spectaculos, transforma un perete într-o operă de artă, aduce culoare şi reda viaţa spaţiilor interioare, îmbogăţi calitatea aerului, regla temperatura şi umiditatea.
Ţinând cont de cele menţionate mai sus, ne-am propus ca şcoala noastră să beneficieze de o astfel de grădină, aşa că acum aşteptăm doar ca vremea să se îmbunătăţească.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu