Pagini

sâmbătă, 9 iunie 2012

Graffiti natural


             Multă lume, mai ales adolescenţii şi tinerii, umple în ziua de azi pereţi şi alte locuri publice cu graffiti de toate culorile şi formele posibile. Pentru graffiti se folosesc tuburile de graffiti,  care conţin materiale toxice şi poluează mediul înconjurător. Graffiti dăunează şi persoanelor pe care îi deranjează să vadă locurile publice "vandalizate". În afară de toate problemele menţionate mai sus, graffiti-ul este şi ilegal.
            Aşa că, cei care adoră să deseneze pe pereţi se pot gândi la o formă nouă de graffiti, una naturală. Moss graffiti, numit si eco-graffiti sau green graffiti, este o cale mult mai naturală de a desena pe pereţi. Este o pastă pe care o poate face fiecare acasă din muşchi de la copac. Această formă de graffiti este considerată şi o altă formă de guerilla gardening.
            Guerilla gardening este grădinăritul pe teren care nu îţi apartine, fără ca proprietarul să ştie. Cei care fac acest lucru, guerilla gardeners, o fac în mare parte pentru a înfrumuseţa cartierul şi oraşul în care trăiesc sau pentru a le atrage atenţia locuitorilor asupra problemelor legate de mediul înconjurător şi să încerce fiecare să le rezolve într-un fel sau altul. De obicei, cei care plantează florile lucrează noaptea pentru a nu fi descoperiţi şi pentru a-i surprinde pe trecători şi pe vecini cu ceva frumos, dar sunt şi unii care lucrează ziua ca să inspire locuitorii.
            Acum voi explica ce este graffiti-ul natural din muşchi de copac. Spray-urile şi tuburile pentru graffiti pot fi înlocuite cu această formă de graffiti eco. Nu dăunează mediului şi pot arăta la fel de bine ca graffiti-ul  uzual. Cu toate acestea, cel mai bine este să şi cereţi permisiunea proprietarului care, probabil, vă va inţelege, dacă este un om care ţine la natură şi la mediul înconjurător. Uitaţi şi o listă cu tot ce vă trebuie pentru a face această pastă si instrucţiunile:


Veti avea nevoie de:
·       o mână de muşchi de copac;
·       2 căni cu lapte bătut;
·       2 căni cu apă sau bere;
·       ½ linguriţă cu zahăr;
·       un blender;
·       o pensulă.


Instrucţiuni de preparare:
1.    Spălaţi muşchiul cât de bine cu putinţă pentru a elimina toate insectele, noroiul şi praful;
2.    Plasaţi muşchiul în bucăţi mici în blender;
3.    Adăugaţi toate ingredientele rămase şi amestecaţi-le pe toate impreună în blender până se face ca un milkshake, nici prea gros nici prea subţire;
4.    Aplicaţi amestecul pe suprafaţa dorita cu o pensulă;
5.    Intoarceţi-vă acolo pentru a verifica saptamanal şi udati porţiunea cu apă ca să crească (mai ales dacă staţi într-o zonă uscată).




              Invaţă să fii eco!

luni, 4 iunie 2012

Acoperişul Verde


  
Probabil toată lumea a văzut Stăpânul inelelor sau cel puţin a auzit de el. Păi, eu nu trebuie să vă spun povestea pentru că în acest proiect trebuie sa vă fac cunoştinţă cu  ideea de acoperiş verde. Ce are asta de-a face cu Stăpânul Inelelor? Răspunsul este: peisajele. Frumoasele împrejurimi care ne sunt prezentate în film conţin căsuţele hobbiţilor.


Sunt mici, drăguţe, construite sub dealuri cu iarbă şi par a fi soluţia probelemei din secolul 21. Pentru că au o gradină să le acopere, nu afectează atmosfera, animalele sau pe cei din jur.

  


  1. Ce înseamnă Acoperiş Verde?

Acoperişul Verde este un nou trend care întrerupe monotonia acoperişului comun. Demult populare în Europa, proprietari, oameni de afaceri, chiar şi oraşe întregi au găsit atractiv să promoveze ecologia, rezolvând în acelaşi timp problemele cu acoperişul.
Ele suplinesc vegetaţia tradiţională fără să încurce infrastructura oraşului pentru că transformă un spaţiu nefolosit într-unul frumos şi binefăcător pentru mediu.
Acoperişurile verzi durează mai mult decât cele deja cunoscute, reduce costurile energetice cu izolaţie naturală şi reprezintă locuri plăcute de relaxare pentru oameni şi animale. La o scară mai mare, Acoperişurile Verzi îmbunătăţesc calitatea aerului şi ajută la reducerea Efectului de Încălzire a Insulei Urbane, o condiţie în care oraşele şi suburbiile absorb căldura.

Există două tipuri de Acoperiş Verde:
  1. Acoperişul Verde Intensiv care se află în special parucuri. Poat susţine copaci, alei de mers, tufişuri şi bănci prin intermediul suporutului structural complex, al irigărilor, al canalizărilor şi al învelişului de rădăcini. Cântăresc însa 36-68 kg pe metru patrat.
  2. Acoperişul Verde Extensiv care este relativ uşor cu 7-23 kg/metru pătrat şi suportă un sol tare care nu necesită multă îngrijire. De obicei este folosit pentru beneficiile aduse mediului.

Unul din cele mai faimoase Acoperişuri Verzi ale Americii, Chicago's City Hall, combină atât sistemul intensiv cât şi cel extensiv.





Ştiaţi că…

- Un studiu efectuat de către Institutul Mediului din Canada a descoperit că în cazul acoperişurilor verzi se remarcă o reducere a necesarului de răcire a aerului şi a pierderilor de căldură dintr-o locuinţă cu 26% ?
- În Egipt, acoperişurile verzi sunt o adevarată sursă de sol pentru grădinile de legume şi fructe?
- Cel mai mare acoperiş verde îl are Banca Santander din Madrid, Spania?
- 10% din acoperisurile Germaniei sunt verzi?



                                                                                          

AVANTAJELE UNUI ACOPERIŞ VERDE

Apa - ca un mecanism de control al sursei sistemului durabil de drenaj urban, acoperişurile verzi pot ajuta la reducerea inundaţiilor produse de precipitaţiile intense. Acesta este un ajutor foarte mare în procesul de schimbare a climei.
Calitatea aerului - particulele din aer şi poluanţii sunt filtrate prin substraturile şi vegetaţia unui acoperiş verde.
Agricultura urbană - creşterea alimentelor pe acoperiş în oraş: deşi multe dintre acoperişurile mari ale blocurilor nu au capacitatea să susţină creşterea produselor alimentare,  unele pot, iar majoritatea balcoanelor din zonele urbane sunt ideale.
Spaţiu de agrement - în mediul urban există deseori o lipsă de spaţiu verde pentru locuitori. Acoperişurile verzi oferă importante spaţii verzi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii a oamenilor care locuiesc în oraşe.
Poluarea - particulele de parf, incluzând particule de metale grele şi alţi factori poluanţi care circulă prin aer, pot fi reţinute în substratul acoperişului verde în loc să ne dăuneze distrugând mediul înconjurător.